Altın fiyatları uçunca vatandaş gümüşe yöneldi
Ekonomi, 19 Eylul 2025 15:23Altının rekor üstüne rekor kırması yüksek fiyatlar, düğünlerde gelinlere takı geleneğini de değiştirdi. Son dönemde hızla değer kazanan gümüş, hem yatırım aracı hem de düğünlerde altına alternatif takı olarak öne çıkmaya başladı.
Yılbaşından bu yana gram fiyatı 36,4 liradan 55 liraya tırmanan gümüş, ons bazında ise son 14 yılın en yüksek seviyesini görerek zirveye çıktı. Bu durum perakendeye de yansıdı.
Gümüş, kuyumcu vitrinlerinde daha çok görülmeye başlandı. Tezgâhlarda aynı altında olduğu gibi gramlık ve kilogramlık paketli ürünler yer alıyor. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre uzmanlar gümüşe olan ilginin 2 yıldır büyüyerek devam ettiğini, altının alternatifi olarak yastıkaltına girdiğini de belirtiyor.
PEK ÇOK KUYUMCUDA PAKETLERDE SATILIYOR
Birikimini değerlendirmek isteyen vatandaşlar için gümüşe erişim eskisinden çok daha kolay. İnternet üzerinden yatırım yapabilen platformların yanı sıra, birçok kuyumcu artık tıpkı altında olduğu gibi orijinal ambalajlı, sertifikalı ve barkodlu paketlerde gümüş satışı yapıyor. Bankalar ise yatırımcılara fiziki alım-satımın yanı sıra gümüş hesabı açma imkânı sunuyor.
Bu kolaylıklar, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin bütçesine uygun olan gümüşe olan ilgiyi katladı. Piyasa verilerine göre, en çok rağbet 50 gram (3.594 TL) ve 100 gramlık mini paketlerde görülüyor. Perakende satışlar ise 1 gramdan başlayıp 15 kilograma kadar çeşitlilik gösteriyor.
"DÜĞÜNLERDE TAKI İÇİN CİDDİ TALEP BAŞLADI"
Gümüşün sadece bir yatırım aracı olarak değil, kültürel bir dönüşümün de parçası hâline geldiğini ifade eden kuyumcu Ayşe Öncel, “Altın fiyatlarının çok yüksek seviyelere ulaşması, özellikle genç çiftleri ve aileleri alternatif arayışına itti. Gümüş, hem estetik görünümü hem de artan değeriyle bu boşluğu mükemmel şekilde dolduruyor. Düğün takılarında gümüşe yönelik ciddi bir talep ve ilgi başladı. Bu tahmin uzak değil, seneye 2026 düğün sezonunda gelinlerin boynunda, bileğinde zarif gümüş takıları sıkça göreceğiz. Bu, hem ekonomik hem de tarz açısından bir tercih hâline gelecek” diye konuştu.
GÜMÜŞTE SAHTECİLİĞE DİKKAT
Uzmanlar, alım yaparken en kritik konunun ayar olduğunun altını çiziyor. Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan Selim Danişoğlu, “Altın piyasasında maalesef karşılaştığımız ayar oyunları, kaplama yöntemiyle yapılan sahtecilik veya ağırlık hileleri, gümüş piyasası için de geçerli. Yatırımcılarımız, mutlaka güvenilir, referanslı, sertifikalı satıcılardan ve bankalardan alım yapmalı. Kapı önünde, seyyar satıcıda herhangi bir denetimi olmayan yerlerde satılan ürünlere itibar edilmemeli. Aldıkları ürünün üzerindeki saflık damgasını ve satıcının kurumsal kimliğini mutlaka kontrol etmeliler” uyarısında bulundu
MODERN SANAYİNİN VAZGEÇİLMEZİ
Gümüş, sadece kıymetli bir maden değil, aynı zamanda modern sanayinin vazgeçilmez bir bileşeni. Elektrik ve ısı iletkenliği, antibakteriyel özellikleri ve yansıtıcılığı nedeniyle güneş enerjisi panellerinden elektrikli araçlara, savunma sanayinden tıbbi cihazlara kadar birçok sektörde kritik bir role sahip. Ancak bu yoğun talep karşısında, dünyadaki bilinen gümüş rezervlerinin yaklaşık 530.000 ton olduğu ve yıllık tüketimin 25-26.000 ton seviyesinde seyrettiği düşünüldüğünde, mevcut rezervlerin sadece 25 yıllık bir ömrü kaldığı öngörülüyor.
Bu durum, gümüşü hem stratejik bir ham madde hem de değeri giderek artan bir yatırım aracı hâline getiriyor.
Ekonomi, 19 Eylul 2025 15:23
Yorumlar (0)
Halkın yüzde 74'ü adalet ve yargı sistemi kötüye gidiyor dedi
Değirmendere sahilinde estetik görünüm
Kocaeli Emniyeti’ni Bakana şikayet etti!
Yollarda bayram trafiği
İlber Ortaylı'nın vefatından önce çekilen program yayınlandı
Yalnız yaşayan Necmettin dedenin yüzünü güldüren proje
Çayırova basketbol heyecanına sahne olacak
Gram altında yeni tahmin!
At sevgisi küçük yaşta aşılanıyor
Yeni vergilerden asgari ücrete yasal düzenlemeler
İzmit Belediyesinin 1 TL'lik nikah ücreti gündem oldu
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
