Maaşlar enflasyonun altında kalmayacak!
Ekonomi, 16 Ağustos 2025 20:34Toplu sözleşme sürecinde en çok merak edilen konulardan biri memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları oldu. Ekonomist Muhammed Bayram, enflasyon farkı mekanizması sayesinde maaşların hiçbir şekilde enflasyonun altında kalmayacağını vurguladı.
Türkiye’de toplu sözleşme görüşmeleri, memur ve emekli maaşlarını yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı.
Rakamların havada uçuştuğu bu dönemde talepler ile devletin teklifleri arasındaki fark dikkat çekerken, asıl belirleyici unsurun enflasyon farkı olduğu belirtiliyor.
Tgrthaber.com’a konuşan Ekonomist Muhammed Bayram, hem memurların hem de emeklilerin alım gücünü koruyacak mekanizmaları anlatarak sosyal yardımların da önemine dikkat çekti.
Bayram, zam oranları üzerindeki tartışmaların çoğu zaman algı operasyonuna dönüştüğünü belirterek, “Oransal zam ne olursa olsun memur ve emekli hiçbir zaman enflasyonun altında kalmaz” dedi.
2026 yılı için devletin ilk altı ay teklifinin yüzde 10 olduğunu hatırlatan Bayram, enflasyonun bu oranın üzerine çıkması halinde farkın otomatik olarak maaşlara yansıtılacağını söyledi.
Bunun yanında, maaş zammının tek başına yeterli olmadığını belirten Bayram, sosyal yardımların güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Büyükşehirlerde kira, giyim, yakacak ve yiyecek yardımlarının artırılması, market ve kooperatiflerle indirim anlaşmaları yapılması gibi önerilerde bulundu.
IMF’nin Türkiye raporuna da değinen Bayram, yüksek oransal zamların refah seviyesini tek başına yükseltmeyeceğini, sosyal desteklerin bu noktada kritik rol oynadığını aktardı. Ayrıca vergi oranlarının düşürülmesi, fiş toplama sisteminin geri getirilmesi gibi önerilerle memurların ek gelir elde edebileceğini belirtti.
Bayram’a göre, toplu sözleşme masasında hangi oranlar konuşulursa konuşulsun, enflasyon farkı mekanizması sayesinde memur ve emekli maaşları enflasyonun altında kalmayacak. Ancak refah seviyesinin kalıcı olarak korunabilmesi için sosyal yardımların artırılması, vergi yükünün hafifletilmesi ve yaşam kalitesini doğrudan yükseltecek adımların atılması gerekiyor.
Bayram’ın 3 önerisi:
Büyükşehirlerde kira, giyim, yakacak ve yiyecek yardımlarının artırılması,
Vergi oranlarının sabitlenip düşürülmesi, fiş toplama sisteminin geri getirilmesi,
Marketler, kooperatifler ve farklı sektörlerle indirim anlaşmaları yapılması.
Ekonomi, 16 Ağustos 2025 20:34
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
