İstanbul vekili Rızvanoğlu Kandıra’da yapılmak istenen çöp tesisine karşı çıktı
Gündem, 23 Haziran 2025 05:15DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Kandıra Akçakese ve Pirceler bölgesinde yapılmak istenen Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi projesine karşı çıkan vatandaşlarla bir araya geldi.
DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanlığı yöneticilerinin de eşlik ettiği ziyarette Rızvanoğlu, tesisin yapılmak istendiği alanı yerinde inceledi ve projeye ilişkin eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı. Rızvanoğlu, “Bu proje sadece çevreyi değil; sağlığı, geçimi ve Kandıra’nın geleceğini tehdit ediyor. Alternatif alanlar dururken halkın yaşam alanları hedef alınmış durumda” dedi.
Rızvanoğlu’nun açıklamasından satırbaşları şu şöyle:
PROJE ORMAN EKOSİSTEMİNİ YOK SAYIYOR
Tesisin yapılmak istendiği 570 dönümlük alanın 548 dönümü orman arazisinden oluşuyor. Üstelik bu alan yalnızca ağaçlarla değil, aynı zamanda zengin bir biyolojik çeşitlilikle tanımlanıyor. Rızvanoğlu bu noktada şu değerlendirmeyi yaparak “Bu proje sadece çevreyi değil; sağlığı, geçimi ve Kandıra’nın geleceğini tehdit ediyor. Alternatif alanlar dururken halkın yaşam alanları hedef alınmış durumda. Tabii ki olsun ama yeri burası mı? Bu kadar yaşam alanlarının, yerleşim alanlarının içi mi? Bu kadar tarımınızın, toprağımızın, ormanın dibi mi? Hayır arkadaşlar değil. Tabii ki proje olsun ama burada olmasın. Tabii ki proje olsun ama doğru bir şekilde yapılsın. Uzakta olsun ve orada tabii ki hizmet etmeye devam etsin” dedi.
TARIM VE MERALAR GÖZDEN ÇIKARILIYOR
Tesisin yer aldığı alanın büyük bölümü mera ve tarım arazisi niteliğinde. Üstelik burası Kandıra Biberi ve Kandıra Karpuzu gibi coğrafi işaretli ürünlerin yetiştirildiği alan. Ayrıca bölgede, hayvancılık yapan köylülerin hayvan otlattığı mera alanı 18 dönüme düşürülmüş durumda. Rızvanoğlu, bu duruma tepki göstererek “Şu bir gerçek bu ülkenin toprağı, suyu, havası hepimizin. O yüzden buradaki haklı mücadelenizi siz de savunuyorsunuz. Sizin burada savunduğunuz Kandıra hakkı aslında hepimizin hakkı. Yani siz buradaki tarım arazisini korumaya çalışıyorsunuz. Sulama alanlarını korumaya çalışıyorsunuz. Sağlıklı bir çevre vermeye çalışıyorsunuz. Aslında bizim İstanbul'daki, Hakkari'deki, Antalya'daki, Zonguldak'ta yemeğimizde içeceğimizi, soframızı kuruyorsunuz” şeklinde konuştu.
SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA
Proje sahasının içinden Sarısu akarsuyu geçiyor. Bu akarsu, yalnızca tarımı sulamıyor; aynı zamanda yakın zamana kadar Akçakese ve Pirceler köylerinin içme suyu olarak da kullanılıyordu. Rızvanoğlu, “Şu yeraltı suları. Sadece Kandıra'nın değil, İstanbul'a giden bir sürü yerin tümünü etkileyen bir yer burası” dedi.
PROJE GERÇEKLEŞİRSE ÇEVRE SÜRGÜNÜNE GİDECEĞİZ
Rızvanoğlu projenin insanları çevre sürgününe zorlayacağını ifade ederek “Bu proje buraya yapılsa ne olacak biliyor musunuz? Hepimiz sürgüne gideceğiz. Yani buradan anamızın, babamızın, dedemizin toprağından bizi sürgüne gönderecekler. Yok kardeşim gönderemezsiniz, gitmiyoruz” dedi.
HAKLI MÜCADELENİZDE YANINIZDAYIZ
Rızvanoğlu, Kandıralılara dayanışma duygularını ileterek “Bugün burada sofralarınızı, gönlünüzü açtığınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. O yüzden hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum ve bu güzel mücadelenizde de yanınızda olduğumu bir daha belirtmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Gündem, 23 Haziran 2025 05:15
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
