Kadının miras hakkını tehlikeye sokabilecek düzenleme
Gündem, 21 Haziran 2025 03:49Mirasçılar artık notere gitmeden paylarını kendi aralarında belirleyebilecek. Zorlama ve şiddete yol açabilecek bu sistem çoğu kadının miras hakkını tehlikeye sokabilir.
Tapu ve miras işlemlerine ilişkin yapılan “anlaşmalı paylaşım” düzenlemesine büyük tepki var. ‘Eşit miras’ hakkında yasal bir değişiklik olmamasına rağmen, mal paylaşımı usulü, düzenleme yoluyla değiştirildi.
“Anlaşmalı paylaşım” denilen düzenlemeye göre, daha önce yasal olarak zorunlu olan ‘eşit miras paylaşımı’ ilkesi artık uygulanmayabilecek.
Yeni sistemde mirasçılar, aralarında yazılı bir anlaşma yaparak payları kendi aralarında belirleyebilecek. Resmi kurumlar bu paylaşımın içeriğine müdahale etmeyecek. Bu durumun kadınlar için dezavantaj olacağını kaydeden kadın hakları savunucuları, karara tepki göstererek toplumsal adaletsizliğin artacağını kaydettiler.
NOTER OLMAYACAK
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Anlaşmalı paylaşım adı altında yürütülen bu uygulama, kadınların ekonomik ve sosyal olarak baskı altında olduğu koşullarda eşit müzakere şansı tanımıyor." dedi.
Güllü şu ifadeleri kullandı:
Noter yerine doğrudan tapuda yapılan işlemlerde, rızanın gerçek olup olmadığını tespit edecek bir denetim mekanizması yok. Bu durum, özellikle şiddet görmüş ya da tehdit altındaki kadınlar için büyük bir güvenlik açığı doğurur. Bu durum mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelir” dedi.
Birçok hukukçu ve kadın örgütleri temsilcileri de korunmasız kadınların miras paylaşımında uğrayacağı şiddet olaylarının artacağını kaydetti.
Gündem, 21 Haziran 2025 03:49
Yorumlar (0)
Vali Aktaş sürücüleri uyardı!
Başkan Ömeroğlu’ndan birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu
Gebze Ticaret Odası yöneticileri vatandaşlara bayram çöreği ikram etti
Körfez Belediyesi’nde bayramlaşma: Başkan Söğüt personele teşekkür etti
Antikkapı, binlerce kişiyi doyurdu
Hürriyet: Mutluluk dolu bir bayram diliyorum
SEDAŞ’ta bayramlaşma heyecanı
Bülent Sarı: Adaletten yana ve özgür nice bayramlar
Bakan Gürlek buna ne diyecek?
Gebze’de trafiği rahatlatacak proje yoğun tempoda sürüyor
Büyükakın’dan bayram mesajı
Kocaeli’de bayramda trafik tedbirleri: O araçlara kısıtlama
Başkan Gökçe’den hoşgörü ve dayanışma vurgusu
Kocaeli Valiliği uyardı: Sağanak yağışlara dikkat!
Bayramda o şekerlere dikkat!
Başkan Çiftçi belediye çalışanları ile bayramlaştı
İzmit Belediyesi Çanakkale Şehitleri anısına helva dağıttı
Altın ve dolar atağa kalkacak!
MHP Dilovası yönetiminden istişare toplantısı
Stadyum yolundaki görünmez tehlike!
Kocaeli Büyükşehir’den 60 saniyede kazandıran yarışma!
Vergi ve cezalarla vatandaşı kaz gibi yoldular!
Sadece iktidar yanlıları hayatından memnun
Kocaeli Valiliği’nden fırtına uyarısı!
Büyükakın: Bu sergide sadece objeler yok, Çanakkale’nin ruhu var
Hürriyet: Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
İzmit’te çocuklar bayramda Oyuncak Müzesi’nde buluşacak
Sarıdoğan: Çanakkale ruhu bugün de yol gösterici olmalı
Bu yasağa uymayan sürücüye 26 bin TL ceza kesilecek
Özgür Özel'den yeni Akın Gürlek açıklaması: Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor
Bayramda beslenmeye dikkat!
Gölcük’te de Çanakkale şehitleri rahmet ve minnetle anıldı
Gebze Ticaret Odası’ndan Çayırova Sevgi Evleri’ne kapalı spor salonu
Fevziye Parkı estetik bir görünüme kavuştu
