Merkez Bankası, bankaların kredi musluklarını kıstı
Ekonomi, 25 Mayıs 2025 01:02Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KGF üzerinden kredi musluklarını açtığı günün ertesinde, Merkez’den yeni adım geldi. Merkez Bankası, bankaların kredi musluklarını kıstı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek faiz yüzünden bankalardan kredi alamaz hale gelen şirketlere Kredi Garanti Fonu (KGF) imkanlarıyla destek paketi açıklamıştı. KGF’yi önemsediğini belirten Erdoğan, ‘Bu noktada adım atıp, KGF’den tulumbaya suyu dökmekte fayda var ki hareketlensin” demişti. Erdoğan destek paketi açıklar açıklamaz, Merkez Bankası’ndan ise bankaların kredi musluklarını kısan, kredileri daha da pahalandıran yeni adım geldi.
MALİYETLER KATLANDI
Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında TL cinsi yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar ile yurt dışından kullanılan krediler için 1 yıla kadar vadede yüzde 12 olan zorunlu karşılık oranını 1 aya kadar vadede yüzde 18’e, 3 aya kadar vadede yüzde 14’e yükseltti. Merkez bu yolla hem dövize gitme ihtimali olan TL likiditeyi kıstı hem de bankaların piyasaya açabileceği kredi havuzunu daraltıp kredi maliyetini pahalı hale getirdi. Enflasyonla mücadele ve döviz kurundaki oynaklıkları azaltmak amacıyla bu adımı atan Merkez Bankası bu yolla, kısa vadeli borçlanmalar üzerinden dövize gelebilecek talebi cezalandırdığı gibi bankaların özel sektörden gelen kredi taleplerini kısa vadeli borçlarla karşılama adımlarının önünü kesti.
Merkez Bankası’nın yeni kararı bankalar, özel sektör ve bireysel banka müşterileri olmak üzere üç kesimi doğrudan etkileyecek. Bu kararla bankaların kısmen de olsa kâr kaybına uğrayacağı, şirketlerin kullandığı kredilerin faiz artışı yoluyla daha pahalı hale geleceği ve acil ihtiyaç halinde kullanabilecekleri kredi miktarının azalacağı belirtiliyor.
Tüketici kredilerinde faiz artışı bekleniyor
Merkez Bankası’nın bankaların kredi musluklarını kısan, kredileri daha da pahalandıran yeni kararı bireysel banka müşterileri de etkileyecek. Söz konusu kararla birlikte bireysel banka müşterilerinin kullandığı kısa vadeli ihtiyaç ve tüketici kredilerinde de faiz artışı bekleniyor. Kredi musluğunun kısılması, Merkez Bankası’nın ise enflasyonla mücadelede elinin güçlenmesini sağlamış oldu.
Ekonomi, 25 Mayıs 2025 01:02
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
