Vatandaştan Kuzey Metro Hattı ile ilgili 8 soru
Gündem, 21 Mayıs 2025 15:01Kuzey Metro Hattı ile ilgili yetkililere 8 soru yöneltildi.
İşte bir okurumuzdan gelen mailin içeriği:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile hayata geçirileceği söylenen Metro hakkında sorular.
1-)Önce diğer metro hattımızın geçmişine bakalım. Gebze metrosu Kocaeli Büyükşehir tarafından başlanmış, 2022 yılında bitmesi öngörülmüştü. Sonraki yıllarda “Kocaeli Büyükşehir bütçesinin yetmeyeceği için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devredildi. Bu devir işlemi için Belediye Başkanına övgüler yağdırıldı. Yatırım kararı alınırken ihale bedeli belli değil miydi?
Kaldı ki Ulaştırma ve Alt yapı bakanlığı tarafında öngörülen iş bitim süresi yıllar önce biten ve bitirilemeyen Bursa demiryolu projesi, Karasu demiryolu projesi ne durumda?
2-) Gebze metro hattı Ulaştırma ve altyapı bakanlığına devredilmişken (halen ne zaman biteceği kesinleşmedi) , Körfez metro projesinin Kocaeli Büyükşehir ile Bakanlığın ortak yürütülmesi çelişki değil mi?
3-) Metro inşaatı çalışması sırasında tarihi eser çıkacağı kesin, bu sebeple aylarca yatırım duracak. Güzergah içinde tarihi eser olma olasılığı ile ilgili birimlerden görüş alındı mı? (Haydarpaşa gar kazısı bile yıllardır bitirilemedi. )
4-) Zemin etütleri kesinleşti mi? Gölcük ilçesinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında zemin sıvılaşması sebebi ile proje değişikliğine gidilmiş olup hem proje maliyeti artmıştı hem de süre uzamıştı. Bu kararları alan sorumlular kim?
5-) Kocaeli ulaşım sorunu gerçekten çözülmek istense 10 yılı aşkın süredir kapalı olan tren istasyonlarının (Tütünçiftlik, Kuruçeşme, Tavşancıl, Kirazlıyalı, Maşukiye ) çoktan açılmış olması gerekmez miydi?
Öncelikle mevcut demiryolu sistemi verimli kullanılıyor mu? 2012 yılından önce yüzde yüzün üzerinde yolcu kapasite ile çalışan Adapazarı treni yerine, Adapazarı-Gebze arasında çalışan ve sefer sayısı sadece 1 olan bölgesel trene Kocaeli ve Adapazarı halkı mahkum edildi.
Adapazarı, Gar bile yıllarca kapalı kaldı. Ne yazık ki Köseköy ve Kırkikievler tren istasyonları 2024 yılında hizmete girdi. 2011 yılında 7 vagon ile hizmet veren tren halen sadece 4 vagon ile hizmet veriyor. Nüfus artmasına rağmen niye sefer sayısı düşürüldü, niye vagon sayısı azaltıldı?
6-) Metro projesi kazı çalışmaları sebebi ile güzergah üzerinde bina temellerinde olası sorunlar öngörüldü mü?
7-) Kazı sonrası çıkan toprak kaç metreküp olacak? Bu toprak nereye dökülecek?
8-) Proje detayları sivil toplum örgütleri ile paylaşıldı mı? Yerel basına verilen detayları bile belli olmayan harita üzerinde kırmız çizgi ile çizilmiş bir hat, halkın sorularına cevap olur mu?
Gündem, 21 Mayıs 2025 15:01
Yorumlar (0)
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
Büyükakın’dan şehit ailesine bayram ziyareti
