2025 yılı atamalarında yalnızca 6 Kürtçe öğretmen kadrosunun açılmasının gerekçesi nedir?
Eğitim, 03 Mayıs 2025 11:52DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Millî Eğitim Bakanlığının açmış olduğu 25 bin öğretmen atamasında sadece 6 Kürtçe öğretmen kadrosuna ve Kürtçenin Kurmanci lehçesi için 5, Zazaki lehçesi içinse bir kontenjan ayrılmasını Meclis gündemine taşıdı.
Türkiye’deki toplam Kürtçe öğretmen sayısı 150’nin altında olduğuna ancak öğrencilerin Kürtçe dersine taleplerinin bulunduğuna değinen Ekmen, “Anayasal eşitlik ve fırsat eşitliği ilkeleri doğrultusunda, Kürtçeyi seçmeli ders olarak alan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir eylem planınız bulunmakta mıdır?” diye sordu.
‘BAKANLIĞINIZ TARAFINDAN KÜRTÇE ÖĞRETMEN İHTİYACINA YÖNELİK HERHANGİ BİR İHTİYAÇ ANALİZİ YAPILMIŞ MIDIR?’
DEVA Partili Ekmen, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM
Başkanlığına soru önergesi verdi. Ekmen, “Geçtiğimiz haftalarda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 25 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Branş dağılımında; sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi, okul öncesi, İngilizce, özel eğitim öğretmenliği gibi branşlar yer almıştır. Ortaokullarda Kürtçe seçmeli ders olarak okutulmasına rağmen, Bakanlığın açmış olduğu 25 bin öğretmen atamasında sadece 6 Kürtçe öğretmen kadrosu açılmıştır. Kürtçenin Kurmanci lehçesi için 5, Zazaki lehçesi için ise 1 kontenjan ayrılmıştır” dedi.
Ayrıca Ekmen, üniversiteleri Kürt Dili ve Edebiyatı lisans bölümlerinden mezun öğretmen adaylarının ciddi bir şekilde işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldığına değinerek, “Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi’nin açıkladığı verilere göre; Türkiye’deki toplam Kürtçe öğretmen sayısı 150’nin altında olup, aktif şekilde öğretmenlik yapan kişilerin sayısı 130 civarındadır. Bu doğrultuda, Kürtçeye taleplerin olması ancak yeterli öğretmen sayısının olmaması öğrencileri mağdur etmektedir. Öte yandan, üniversitelerde yer alan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan öğrenciler ciddi bir şekilde işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Gerek öğrencilerinin taleplerinin karşılanması gerekse üniversite mezunu Kürtçe öğretmenlerinin işsizliğini gidermek adına acil adımlar atılması zorunludur” şeklinde açıklama yaptı.
‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE KÜRTÇE BRANŞINA YÖNELİK ÖĞRETMEN ATAMALARINDA KONTENJANLARIN ARTIRILMASI KONUSUNDA BAKANLIĞINIZIN HERHANGİ BİR PLANLAMASI VAR MIDIR?’
Mersin Milletvekili Ekmen, Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:
1. 2025 yılı öğretmen atamalarında yalnızca 6 Kürtçe öğretmen kadrosunun açılmasının gerekçesi nedir? Bu karar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
2. Son 5 yıl içerisinde Kürtçe öğretmenliği için açılan kadronun sayısı nedir? Bu kadrolar hangi yıllarda, hangi illere dağıtılmıştır?
3. Son 5 yıl içerisinde üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun öğrenci sayısı nedir?
4. 2023, 2024 ve 2025 Kürtçe öğretmen atamalarının sayılarına bakıldığında, atamaların yıllar içerisinde azaldığı görülmektedir. Atama sayılarındaki bu azalmanın gerekçesi nedir?
5. Önümüzdeki dönemde Kürtçe branşına yönelik öğretmen atamalarında kontenjanların artırılması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir planlaması var mıdır?
6. Bakanlığınız tarafından Kürtçe öğretmen ihtiyacına yönelik herhangi bir ihtiyaç analizi yapılmış mıdır? Yapılmış ise ihtiyaç analizini kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
7. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçesi arasındaki kontenjan dağılımında hangi kriterler esas alınmıştır?
8. Anayasal eşitlik ve fırsat eşitliği ilkeleri doğrultusunda, Kürtçeyi seçmeli ders olarak alan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir eylem planınız bulunmakta mıdır?
9. Türkiye’de yaşayan Kürt vatandaşların sayısı, Kürtçe dersini seçen öğrencilerin sayısı ve buna karşılık istihdam edilen öğretmenlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda, bu hakkın tam anlamıyla karşılanabilmesi için uzun vadeli bir eğitim politikası oluşturulması düşünülmekte midir?
10. Kürtçe derslerine yönelik müfredat güncellemeleri, öğretmen-öğrenci geri bildirimleri doğrultusunda yapılmakta mıdır? Son güncelleme hangi tarihte yapılmıştır? Güncelleme sürecinde ilgili branş öğretmenleri, akademisyenler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınmakta mıdır?
Eğitim, 03 Mayıs 2025 11:52
Yorumlar (0)
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
Euro'da yükseliş devam edecek mi?
Türkkan: Milletin parasını iktidarın borazanlarına dağıtıyorlar
KOTO Başkanı Bulut, CHP İl Başkanı Arcan’ı tebrik etti
İSU, kayıp kaçak oranını azalttı!
Başkan Sezer: Sadece 3 Aralık’ta değil her gün, bir ve beraberiz
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Roman derneklerini dinledi!
Kandıra Meclisi’nde 12 madde karara bağlandı
Sarıdoğan: Engelliler için farkındalık ve çözüm günü olmalı
Başkan Gökçe’den yeni EYDEM müjdesi!
Rallide 2025’in 7’inci ve son yarışı Kocaeli’de
Hürriyet: Sizin gibi insanların ölümüne sebep olmadık!
Zeytinoğlu enflasyon verilerini değerlendirdi: Üretim maliyetleri açısından olumlu bir gelişme
AKP’de milliyetçi tabanı kaybetme kaygısı
Büyükakın, Dilovası faciasında ihmali olan yöneticilerle ilgili açıklama yapmalı
İktidar Suriye’deki Alevi katliamlarına sessiz kalarak suça ortak oluyor
