İmamoğlu'nun diplomasını iptal edenler hakkında soruşturma
Gündem, 13 Nisan 2025 06:40Tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal ederek “anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanmak, seçme ve seçilme hakkına müdahale, hukuki güvenlik ve adil yargılanma hakkının ihlali” suçlarını işledikleri iddiasıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu evrakını 2025/6307 numarasıyla kabul ederek, soruşturma aşamasını başlatmış oldu.
Liberal Demokrat Parti (LDP) eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen 11 Nisan 2025 tarihli suç duyurusu dilekçesinde, İmamoğlu’nun diplomasının 1994 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından dekanlık ve rektörlük onayı ile düzenlenip resmi kayıtlara geçirildiği belirtildi.
Dilekçede, “Bu durum, ‘kazanılmış hakların geri alınamazlığı’ ilkesi ve hukuk devleti güvencesi altında temel hakların korunması anlamına gelmektedir” denildi.
“İDARENİN KUSURU VATANDAŞA YÜKLENEMEZ"
T24'ten Türker Karapınar'ın haberine göre dilekçede; “İstanbul Üniversite Yönetim Kurulu’nun, 18 Mart 2025’te ‘üniversite isminin yanlış yazıldığı’ gerekçesiyle, hiçbir yeni hukuki gerekçe veya objektif akademik değerlendirme yapılmadan, geçmişte kazanılmış ve usulüne uygun biçimde onaylanmış diplomanın iptaline karar vermiştir. Bu işlem, idarenin kendi kusurunu vatandaşa yükleyerek geri alma işlemidir” ifadeleri yer aldı.
'KEYFİLİK' VURGUSU
Dilekçede, şöyle devam edildi:
“İdarenin, geçmişte kesinleşen ve kamu düzenine uygun olarak tesis edilmiş bir hakkı, hiçbir yeni delil veya yasal dayanak olmaksızın geri alması, idari tasarrufun keyfi olduğu ortaya koymaktadır. Bu uygulama, yalnızca kişisel mağduriyeti değil, aynı zamanda demokratik seçimler gibi temel hakları da zedelemekte, seçme, seçilme ve temsiliyet haklarına müdahale niteliği taşımaktadır.”
EMSAL KARARLAR TEK TEK SIRALANDI
Dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nin Abidin Pişkin emsal kararına ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kesinleşmiş kazanılmış hakların geri alınmasının hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu, Yargıtay 2. Ceza Dairesi’nin usulüne uygun belgelerin geri alınamayacağı, mahkemelerin, geçmişte kesinleşmiş hakların keyfi olarak iptal edilemeyeceğine ilişkin emsal kararlarına da yer verildi.
“SORUŞTURMA İVEDİLİKLE VE ŞEFFAF YÜRÜTÜLMELİ"
Dilekçede, İstanbul Üniversitesi yetkilileri hakkında, TCK’nın 257 ve 309. maddeleri uyarınca soruşturma başlatılması, seçme ve seçilme hakkına müdahale ile demokratik düzene zarar verme suçlarından kamu davası açılması talep edildi. Dilekçede delillerin karartılmasını önlemek amacıyla üniversitenin iç yazışmaları, dijital arşiv kayıtları, karar tutanakları ve ilgili komisyon raporlarının temin edilerek, soruşturma dosyasına dahil edilmesi de istendi. Dilekçede, “İlgili işlemin yalnızca bireysel bir hak ihlali değil, anayasal düzeni tehdit eden ağır bir suç olması nedeniyle soruşturmanın ivedilikle ve şeffaf olarak yürütülmesi hususlarını bilgilerinize arz ve talep ederim” ifadelerine yer verildi.
SORUŞTURMA AŞAMASINA GEÇİLDİ
Kulaksız, söz konusu suç duyurusu dilekçesini X hesabından paylaştı.
Suç duyurusu dilekçesinde evrakın 2025/6307 ihbar numarası ile işleme alındığı ortaya çıktı.
Kaynaklar, YÖK kapsamında olan bir evrakı savcılığın almasının anormal olmadığını, evrak üzerine numara konulmakla soruşturma aşaması başladığını, soruşturmanın devamının YÖK Kanunu’ndaki usulle YÖK’e ait olduğunu, YÖK izin vermezse Danıştay'da iptal davası açılabileceği bilgisini veriyor.
Gündem, 13 Nisan 2025 06:40
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
