Kocaeli vekili RTÜK’ün lağvedilmesi için kanun teklifi verdi!
Siyaset, 28 Mart 2025 01:51DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun lağvedilmesine dair kanun teklifi verdi.
RTÜK, bağımsız ve eleştirel yayın yapan medya organlarına baskı unsuru haline gelmiştir! Gergerlioğlu’nun verdiği kanun tekliğinin gerekçesi şöyle; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ilkeleriyle çelişen bir denetim anlayışını sistematik hale getirmiştir. Son yıllarda RTÜK, bağımsız ve eleştirel yayın yapan medya organlarına ağır para cezaları ve yayın durdurma gibi yaptırımlar uygulayarak basın özgürlüğü üzerinde baskı unsuru haline gelmiştir.
RTÜK’ün siyasal iktidarın denetim ve baskı aracına dönüşmesi, kamuoyunun doğru haber alma hakkını zedelemekte; farklı görüşlerin ve eleştirilerin medyada yer bulmasını engellemektedir. Bu durum demokratik toplum düzenine zarar vermekte, yurttaşların haber alma özgürlüğünü kısıtlamaktadır.
Demokratik toplumlarda medya özgürlüğü, bağımsız ve tarafsız denetim mekanizmalarıyla güvence altına alınmalıdır. Ancak mevcut durumda RTÜK, bu amaca hizmet etmekten uzak, ideolojik ve partizan bir yapıya bürünmüştür. Bu nedenle RTÜK’ün kapatılması ve görevlerinin ilgili bakanlıklara dağıtılarak, daha şeffaf ve demokratik denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir.
Bu teklif, ifade özgürlüğünü yeniden güvence altına almak ve medya üzerinde uygulanan idari sansür mekanizmalarına son vermek amacıyla hazırlanmıştır.
Bu amaçlarla söz konusu “Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu’nun Lağvedilmesine Dair Kanun Teklifi” hazırlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ;
MADDE 1- RTÜK, son yıllarda bağımsız bir denetim organı olma niteliğini yitirerek, siyasal iktidarın görüş ve taleplerine göre hareket eden, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir sansür kurumuna dönüşmüştür. RTÜK’ün kaldırılması, demokratik kamu düzeni ve çoğulcu medya yapısının yeniden inşası açısından gereklidir.
MADDE 2- RTÜK’ün teknik ve idari işlevlerinin tamamının ortadan kalkmasıyla doğacak boşluğun idari düzeyde düzenlenebilmesi için malvarlığı, belge ve arşivlerin merkezi bir kuruma devredilmesi gereklidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, medya alanıyla ilgili düzenleme ve faaliyetleri yürüten birimlere sahip olduğundan devrin bu bakanlığa yapılması uygun görülmüştür.
MADDE 3- RTÜK personelinin özlük haklarının korunması anayasal bir zorunluluktur. Kurumun kapatılmasıyla birlikte iş güvencesi mağduriyeti yaşanmaması adına ilgili kamu personelinin başka kamu kurumlarında görevlendirilmesi için idari bir çerçeve oluşturulmuştur.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir.
MADDE 5- Yürütme maddesidir.
GERGERLİOĞLU’NUN RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU’NUN LAĞVEDİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ;
MADDE 1- 13 Nisan 1994 tarihli ve 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) lağvedilmiştir.
MADDE 2- RTÜK’ün tüm görev, yetki ve sorumlulukları ile arşiv ve taşınır-taşınmaz malları Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilir.
MADDE 3- Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte RTÜK’e ait tüm kadrolar iptal edilmiş sayılır. RTÜK personelinin kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesine ilişkin işlemler Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülür.
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Siyaset, 28 Mart 2025 01:51
Yorumlar (0)
Beşiktaş maçında tribünden düşen o taraftar hayatını kaybetti
Fatih Erbakan o parti ile ittifaka yeşil ışık yaktı!
Gebze Ticaret Odası, Gazze’ye insani yardım tırları gönderdi
Kocaeli’de 6 noktaya çarpışma yastıkları monte edildi
Bu ihlali yapan sürücülere 140 bin lira ceza
Kartepe’de asırlık ağaçlar kaderine mi terk edildi?
Asgari ücretli cebine girmeden 1359 TL kaybetti
Elinizi soframızdan, cebimizden çekin
Vali Aktaş, Gebze’deki Sosyal Market’e gitti
Çayırova Kent Meydanı’nda otopark ve kuru havuz tamam
Depremden sonra Kocaeli’den Hatay’a uzanan dayanışma hikâyesi
Milli sporcu Kahveci, Ahmet Önal'a boks eldiveni hediye etti
İşe giden emekçilere ikram
Sokakta kalan vatandaşlara sıcak yemek
2026 işsizlik maaşı belli oldu
Başkanı Ölmez, şampiyon kulübün yöneticilerini ağırladı
İmamoğlu'nu değil Binali Yıldırım'ı yargılayın!
6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler İzmit’te anılacak
Kocaeli’de o işletmeler sahura kadar açık olacak
İzmitli tanınmış esnaf vefat etti
İki bakandan fahiş fiyat denetimi talimatı
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
