Kocaeli vekili RTÜK’ün lağvedilmesi için kanun teklifi verdi!
Siyaset, 28 Mart 2025 16:12DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun lağvedilmesine dair kanun teklifi verdi.
RTÜK, bağımsız ve eleştirel yayın yapan medya organlarına baskı unsuru haline gelmiştir! Gergerlioğlu’nun verdiği kanun tekliğinin gerekçesi şöyle; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ilkeleriyle çelişen bir denetim anlayışını sistematik hale getirmiştir. Son yıllarda RTÜK, bağımsız ve eleştirel yayın yapan medya organlarına ağır para cezaları ve yayın durdurma gibi yaptırımlar uygulayarak basın özgürlüğü üzerinde baskı unsuru haline gelmiştir.
RTÜK’ün siyasal iktidarın denetim ve baskı aracına dönüşmesi, kamuoyunun doğru haber alma hakkını zedelemekte; farklı görüşlerin ve eleştirilerin medyada yer bulmasını engellemektedir. Bu durum demokratik toplum düzenine zarar vermekte, yurttaşların haber alma özgürlüğünü kısıtlamaktadır.
Demokratik toplumlarda medya özgürlüğü, bağımsız ve tarafsız denetim mekanizmalarıyla güvence altına alınmalıdır. Ancak mevcut durumda RTÜK, bu amaca hizmet etmekten uzak, ideolojik ve partizan bir yapıya bürünmüştür. Bu nedenle RTÜK’ün kapatılması ve görevlerinin ilgili bakanlıklara dağıtılarak, daha şeffaf ve demokratik denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir.
Bu teklif, ifade özgürlüğünü yeniden güvence altına almak ve medya üzerinde uygulanan idari sansür mekanizmalarına son vermek amacıyla hazırlanmıştır.
Bu amaçlarla söz konusu “Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu’nun Lağvedilmesine Dair Kanun Teklifi” hazırlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ;
MADDE 1- RTÜK, son yıllarda bağımsız bir denetim organı olma niteliğini yitirerek, siyasal iktidarın görüş ve taleplerine göre hareket eden, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir sansür kurumuna dönüşmüştür. RTÜK’ün kaldırılması, demokratik kamu düzeni ve çoğulcu medya yapısının yeniden inşası açısından gereklidir.
MADDE 2- RTÜK’ün teknik ve idari işlevlerinin tamamının ortadan kalkmasıyla doğacak boşluğun idari düzeyde düzenlenebilmesi için malvarlığı, belge ve arşivlerin merkezi bir kuruma devredilmesi gereklidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, medya alanıyla ilgili düzenleme ve faaliyetleri yürüten birimlere sahip olduğundan devrin bu bakanlığa yapılması uygun görülmüştür.
MADDE 3- RTÜK personelinin özlük haklarının korunması anayasal bir zorunluluktur. Kurumun kapatılmasıyla birlikte iş güvencesi mağduriyeti yaşanmaması adına ilgili kamu personelinin başka kamu kurumlarında görevlendirilmesi için idari bir çerçeve oluşturulmuştur.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir.
MADDE 5- Yürütme maddesidir.
GERGERLİOĞLU’NUN RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU’NUN LAĞVEDİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ;
MADDE 1- 13 Nisan 1994 tarihli ve 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) lağvedilmiştir.
MADDE 2- RTÜK’ün tüm görev, yetki ve sorumlulukları ile arşiv ve taşınır-taşınmaz malları Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilir.
MADDE 3- Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte RTÜK’e ait tüm kadrolar iptal edilmiş sayılır. RTÜK personelinin kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesine ilişkin işlemler Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülür.
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Siyaset, 28 Mart 2025 16:12
Yorumlar (0)
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
