banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Büyük AVM'ler esnafları eziyor

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yahya Öztürk, ülkemizde esnafların çok zor durumda bulunduğunu belirterek, 'Ticaretin kitabı yeniden yazılmalı; esnafları koruyacak kanunlar çıkarılmalıdır' dedi. 

11 Haziran 2020 20:38
Büyük AVM'ler esnafları eziyor

İçinde her türlü ürünün satıldığı büyük alış-veriş merkezlerinin küçük esnafları ezdiğini, büyük alış veriş merkezleri nedeniyle küçük esnafların yaşama şansının kalmadığını belirten Öztürk, "  Büyük alış veriş merkezleri bu gün her şeyi satar duruma gelmişlerdir. Mahalle aralarına kadar giren ve sayıları oldukça fazla olan alış veriş merkezleri;  küçük esnafların iş yapmasını engelliyor; zor durumda kalmasına neden oluyor ve bu yüzden de bir çok esnaf büyük alış veriş merkezleriyle rekabet edemediği için iş yerini kapatmak zorunda kalıyor.  Bu duruma ' dur' denilmeli ama;  bir çok nedenlerden dolayı her hangi bir şey yapılamıyor.  Defalarca gündeme gelmesine rağmen; büyük alış veriş merkezleri  bir türlü şehir dışına çıkarılamadı. Küçük esnafların ve sanatkarların yaşaması için; büyük alış veriş merkezlerinin mutlaka şehir dışına çıkarılması şarttır."dedi.

'İZİN VERİLMEMELİDİR'

'Ticaretin Kitabı yeniden yazılması gerekiyor' diyen Başkan Öztürk, ' Bu gün bir iş yeri açmak isteyen insan; istediği yere iş yeri açamamalıdır. İlk önce açmayı planladığı alan; açacağı iş yerini kaldırabilir mi? buna bakılmalıdır. Diyelim ki; bir cadde 3 tane lokantayı kaldıracaksa; bu caddeye 4. lokanta izni verilmemelidir. Şayet 4. lokanta izni verilirse; hem yeni açan iş yapamaz; hem de diğer 3. lokanta sahibi zor durumda kalır. Devlet; bu kontrolü  yapmalı ve bu yönde kanunlar çıkarmalıdır. Eğer böyle olursa; devlet vergisini de esnaftan zamanında alır. Vergisini ödeyemeyen iş yeri sahibinde de 'Niye vergini ödemedin' diye hesap sorar.  Devlet, bu ve buna benzer kanunları çıkardığı zaman; vatandaşını-esnafını korumuş olur. Bu yüzden ticaretin kitabı yeniden yazılmalıdır. Üretim yapan esnaflar ve iş yerleri desteklenmelidir. Gerekirse karşılıksız destekler sağlanmalıdır. Bir ülke tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçtiği zaman ilerler; gelişir ve büyür. Bu gün; özellikle büyük alış veriş merkezleri nedeniyle üretim değil; tüketim ekonomisi  teşvik edilmektedir. Bu  nedenle de ülkemiz zarar görmektedir."dedi.
Pandemide devlet destek çıktı

Dünyayı saran ve dolayısıyla ülkemizde de etkili olan virüs nedeniyle bir çok sektörün olumsuz etkilendiğini belirten Öztürk, " Bu süreçte en çok etkilenen tabi ki odamıza bağlı esnaflarımız oldu. Çünkü odamıza bağlı bir çok esnafımız, günlük kazanarak geçimini sağlamaktaydı. Berberler; lokantalar, kahvehaneler gibi. Zaten zor durumda kalan esnaflarımız; bu salgın nedeniyle çok daha zor durumda kaldılar. Ancak devletimiz esnaflarımızın yanında durduğunu söyleyebilirim. Çeşitli kredi imkanı sağlandı. Ancak kredilerin şartları başlarda oldukça zordu. Bizim bu konuyu ısrarla gündeme taşımamızdan sonra; devletin ilgili kurumları harekete geçerek; kredilerde ki şartları kolaylaştırdı. Tabi ki bu şartları yerine getiremeyen esnaflarımızda oldu. Ancak devletimiz; esnafımıza bu süreçte kredi vererek; borçları erteleyerek destek çıktı."dedi.

24 SAAT TELEFONUM AÇIK

Oda olarak üyelerine en güzel hizmeti vermek için gece-gündüz çalıştıklarını belirten Başkan Öztürk, " Benim telefonum 7 gün 24 saat açıktır. Esnaflarımız her istediğinde bize ulaşıyor. Biz, elimizden geldiğince esnaflarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca esnaflarımızı iş yerlerinde ziyaret ederek; sorunlarını dinliyoruz; sorunlarının çözümü adına girişimlerde bulunuyoruz. Sorunlarının takipçisi oluyoruz."dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.