banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Milli Görüş bir bağımsızlık hareketidir

ESAM Kocaeli’nin konuğu olan Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Macit “ Erbakan Hocayı İslam Medeniyetinden bağımsız düşünemezsiniz, onun fikri liderliğini yürüttüğü Milli Görüş aslında bir bağımsızlık hareketidir.” dedi.  

23 Şubat 2020 10:46
Milli Görüş bir bağımsızlık hareketidir

27 Şubat 2011’de vefat eden Necmettin Erbakan’ın ölüm yıldönümü öncesinde ESAM Kocaeli Şubesi’nin aylık söyleşi programlarında gündem Erbakan'dı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin “ Modernite Karşısında Bireysel ve Kollektif Bağımsızlık Vizyonu Olarak prof. Dr. Necmettin Erbakan ” konulu  Şubat ayı söyleşi programına Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Macit konuk oldu. 

 
Luxory Garden Otel’de gerçekleşen program ESAM Kocaeli Şube Başkanı Alattin Çakmak’ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı. ESAM Kocaeli şubesinin beşinci dönemde yürüttüğü söyleşilerin 2020 yılı için bireyselleşme olgusunu odak aldıklarını ifade eden Çakmak söyleşilerin artık görsel ve yazılı olarak kamuoyunun faydasına sunulduğunu belirtti. 

“Ondokuzuncu asır İslam Dünyasının Batı tarafından işgal tarihidir”

Doç. Dr. Abdülkadir Macit konuşmasına İslam Medeniyetinin tarihsel anlamda yaşadığı medeniyet, fetih ve coğrafi değişimlerini anlatarak başladı. Macit “  Hz. Peygamberin vefatından sonra İslam Düşüncesinin dört temel dönemden geçmiştir. Klasik Dönem, Yenilenme Dönemi, Muhasebe Dönemi ve Arayışlar Dönemi. Bu yaşanılan dönemlerin her birinde hem İslam Dünyasının hem de Batıdaki ve Doğudaki dengelerin de değiştiğini görüyoruz. Onyedinci ve onsekizinci asırlara rastlayan Yenilenme Döneminin sonu zamanlarında İslam Dünyasında artık yeni arayışlar ve yetersizlikler başgöstermeye başlamıştır. Bu durum 19. ve 20. asırlara geldiğinde İslam Dünyasının Batı karşısında yenilgisine rastlarız. Erbakan Hocanın da içinde yer aldığı İslam Düşüncesindeki gelişim düşüncelerinin de bu zamanlara denk geldiğini görüyoruz. 20. asırda Batı Modern Düşüncesinin üç yıkıcı etkisi oldu. Osmanlının Batılılaşması bile buna engel olamadı. Bu yıkıcı etkiler Fikri Modernizasyon, Politik ve İktisadi İşgal ve Kurumsal Modernizasyon.   

Tüm bu değişim ve neticesindeki modernleşmelerin Batıda ulus devletleri hızlandırdığını görüyoruz. İslam Dünyası bu dönemde yaşanan bu üç yıkıcı etkinin karşısında Bağımsızlık Hareketlerine girişecektir. İşte Erbakan Hocanın fikir liderliğini yürüttüğü Milli Görüş hareketini de bu bağlamda ele almalıyız. Batı Dünyasının sömürgecilik, işgal ve fikri medeni modernizasyonu karşısında İslam Dünyası yeni Bağımsızlık Hareketlerinin merkezleri haline gelecektir. Ancak bu dönemde İslam Dünyasındaki bağımsızlık hareketleri her ne kadar başarılı bir sonuca ulaşmış görünse de yüzünü Batıya dönen bir ulus-devlet süreci ile bunu gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Buda İslam Medeniyetinin bağımsızlık hareketlerinin yerine ikame edilen yönetim modellerinin klasik sömürgecilikten kurtulsa da yeni dönem sömürgecilik modeline maruz kalmaktan kurtulamamıştır.

“Milli Görüş Modern Batı ile hesaplaşma hareketidir”

“Tüm bu tarihsel dönüşümün içinde Erbakan hocanın ileri sürdüğü Milli Görüş hareketi Batı Dünyası ile hesaplaşma hareketidir. Milli Görüş bir Müslüman kalkınması ve egemenliğinden ziyade; insanlığın modernite ile birlikte koptuğu hakikatlere yeniden bir dönüş hareketidir. Erbakan Hocanın iktisadi ve siyasi bağımsızlığa vurgu yapan hareketinin arka planında modernite ile hesaplaşmanın bir başka adıdır. Allah’ı değil insanı önceleyen, bilginin kaynağı olarak vahyi ortadan kaldıran ve İslam Dünyasının ümerasını ve ulemasını yok sayan modern Batı Dünyasına bir karşı duruştur.”

“Milli Görüş bir bağımsızlık hareketidir”

“Gümüş Motor fabrikası Erbakan hocanın ekonomik bağımsızlık hareketinin ilk adımıdır. Erbakan dört anlamda bağımsızlık hamlesi başlatmıştır. Bunlar; İktisadi bağımsızlık, Sanayi Bağımsızlığı, Manevi kalkınma ve İslam Birliğini oluşturmak. Erbakan Hoca bu bağımsızlık hareketinin vizyonunu da Adalet Anlayışı ve İslam Birliği ile bütünleştirmiştir. Aynı zamanda bu vizyonu üç odak noktası ile açıklar. İlmi Bağımsızlık, İktisadi Bağımsızlık ve Siyasi Bağımsızlık. İlmi Bağımsızlık bunun ilkidir. Müslümanların geri kalmasının nedenleri arasında klasik İslam bilgisinden yoksun kalmasını ve kopmasını görür. Ama bunun yanında Batıdaki İlmi Gelişmelerden eksik kalmalarının da Müslümanları geri bıraktığını savunur. İlmi Özgüvenin yeniden inşa edilmesini savunan Erbakan hoca dünyada yeniden bir güç olmasının imkanı olacağını savunur. İlmi özgüvenin sahiplenilmesini savunur” dedi. Söyleşinin sonunda ESAM Kocaeli Şube Başkanı Alattin Çakmak tarafından Doç. Dr. Abdülkadir Macit’e plaket taktim edildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.